fbpx
Defecte zonnecellen ontdekken en voorkomen
Wie denkt dat zonnepanelen allemaal hetzelfde zijn komt bedrogen uit. Omdat de fabrikant de enige is die kwaliteitscontrole uitvoert, verlaten nog altijd veel zonnepanelen met defecte zonnecellen de fabriek. En zodoende komen zonnepanelen op de markt die eigenlijk afgekeurd hadden moeten worden.

Daarnaast kan er schade ontstaan aan zonnepanelen gedurende transport of installatie. Een stoot of botsing kan fractiebreuken veroorzaken. Voor het oog is dit onzichtbaar, maar het zorgt wel voor een verlies van rendement. De enige manier om defecte zonnecellen te ontdekken is het paneel te laten inspecteren met elektroluminescentie camera. Daarbij laat men stroom door het zonnepaneel lopen waardoor het paneel als het ware licht uitzendt. Dit wordt vastgelegd met infraroodcamera’s. Fouten, ook wel cracks of microcracks genoemd, zijn dan mooi zichtbaar.

Hoe kunt u problemen met cellen zoveel mogelijk voorkomen?

Het is allereerst verstandig om zonnepanelen te kiezen die goed uit de testen komen. Over het algemeen is er namelijk een causaal verband tussen prestaties en productiefouten: hoe meer productiefouten, hoe lager de opbrengst per WattPiek.

Het voorkomen van transportschade in de keten zal veel lastiger zijn. Zonnepanelen komen over het algemeen op pallets Nederland binnen. De zonnepanelen staan daarbij verticaal opgesteld, meestal met 25 tot 30 stuks per pallet. Een installateur die veel zonnepanelen plaatst, koopt de zonnepanelen per pallet in. Daarbij is de kans op transportschade beperkt. Een installateur die weinig installaties uitvoert bestelt zijn zonnepanelen bij de groothandel in exact het aantal panelen dat hij voor uw installatie nodig heeft. In deze situatie is er meer kans op transportschade. Zo zorgt Bluehome dus altijd bij het sorteren vooraf dat de binnengekomen zonnepanelen worden getest op cracks of fouten. Zo is de klant ten allen tijden verzekerd van een goed en kwalitatief product.

Servicecontract

Sinds enige tijd biedt Bluehome een servicecontract aan voor zonnepaneelbezitters. Hieruit is keuze te maken uit verschillende onderdelen waaronder het nameten met infrarood camera maar ook de bewassing van de panelen. Het blijkt dat na enige jaren de rendementen in enkele procenten kunnen afnemen door vuilaanslag op de zonnepanelen. Zo kunt u een waspas aanschaffen welke kan worden ingezet na verloop van tijd om de panelen eens een flinke schoonmaakbeurt te geven.

 

Wilt u meer weten over de diverse mogelijkheden?

Vraag vrijblijvend een offerte aan of bel met één van onze adviseurs via 0186-610023 om een afspraak bij u op locatie of in onze showroom te maken.